Innehållet och betoningen i sociala och miljömässiga kriterier beror bl.a. på upphandlingsobjektets natur. Målet för år 2019 var att kriterierna för socialt och/eller miljömässigt ansvar använts i 50 procent av gemensamma upphandlingar som offentliggjorts av HUS Logistik. Resultatet överträffade målet och i de anbudsbegäran för gemensam upphandling som offentliggjordes år 2019 användes ansvarskriterier i mer än 62 procent.
Vi har ökat dialogen med våra leverantörer och ansvarsfullheten har gjorts till ett av de viktiga teman i marknadsdialogerna. I början av 2019 tecknade HUS Logistik ett samarbetsavtal med Finnwatch ry för att främja socialt ansvarsfull upphandling. Det är fråga om ett pilotprojekt där Finnwatch deltog i förberedelserna inför två upphandlingar samt gjorde upp rekommendationer för en integration av socialt ansvar i alla HUS Logistiks offentliga upphandlingar. Resultatet av samarbetet kommer att rapporteras under våren 2020.
Vi kommer i fortsättningen att följa upp förverkligandet av ansvarskriterierna som en del av upphandlingens gemensamma indikatorer på de operativa upphandlingsmötena. Vi rapporterar också till den strategiska styrgruppen för upphandling. På hösten 2020 kommer vi att utbilda samtliga upphandlingsexperter på HUS Logistik i användningen av den nya guiden och verktygen. Dessutom kommer utvecklingen av ansvarskriterierna att fortsätta som en del av HUS Logistiks kategoriarbete. Våra rapporteringserfarenheter kommer att utnyttjas av HUS ansvarsgrupp som grundades 2020 och där utvecklingschefen som ansvarar för HUS Logistiks ansvarsarbete är medlem.
Mänskliga rättigheter i upphandlingsländer
Leveranskedjan för de produkter som HUS Logistik skaffar är global och innehåller också flera s.k. riskländer (BSCI-klassificering). Vi bedömer de risker för mänskliga rättigheter som är förknippade med varje upphandling under marknadskartläggningsfasen när vi fastställer tillverkningsländerna för de produkter som ska skaffas och deras placering i BSCI:s lista över riskländer samt när vi diskuterar marknadssituationen och identifierade risker med potentiella leverantörer. Från BSCI-riskländer kommer vanligtvis operations- och undersökningshandskar samt produkter som används för skydd och täckning, såsom operationsrockar, masker och mössor.
Risker förekommer typiskt inom olika engångsförnödenheter som köps i stora mängder och vars tillverkning kräver mycket hantverk. Som risker för mänskliga rättigheter identifierar vi t.ex. olika problem som gäller lönen, arbetstider, organisationsfrihet och rekryteringsavgifter. I rapporteringen om företagsansvar har man också lyft fram t.ex. utförande av tvångsarbete och användningen av barnarbetskraft. Vi strävar efter att minimera dessa risker genom att kräva våra leverantörer på transparens och t.ex. auditeringsrapportering. HUS Logistik auditerar inte själv leverantörer eller produktionsanläggningar, utan använder en auditeringsrapportering som certifierats av en pålitlig tredje part som avtalsvillkor vid upphandlingar från riskländer.